zondag 23 november 2008

Pleegouders gezocht!

Al maanden waren wij op het werk bezig met de voorbereidingen voor afgelopen vrijdag. Ik werk op een dienst voor pleegzorg (Bowa). Wij proberen kinderen zonder huis (omdat hun ouders bijvoorbeeld niet voor hen kunnen of willen zorgen) een tijdelijk onderdak te geven. Maar er is een schrijnend tekort aan pleegouders en daarom heeft Pleegzorg Vlaanderen een samenwerkingsverbandje uitgewerkt met Randstad om een heuse sensibiliseringscampagne in heel Vlaanderen op te starten.
Wij waren vrijdag in Antwerpen de uitvoerders. We hebben een hele dag op de meir gestaan met mandjes vol folders en pralines om mensen aan te spreken over pleegzorg. Het was koud en winderig, maar we hebben stand gehouden. Heel wat mensen denken dat pleegzorg iets met verpleging te maken heeft. Er zijn mensen die denken dat je - om pleegouder te worden - niet voltijds mag werken, of geen eigen kinderen mag hebben, of dat je niet gelovig mag zijn. En wij hebben dan maar uitgelegd dat vrijwel iedereen in principe in aanmerking kan komen om pleegouder te worden.
Ik denk dat het succes helaas beperkt was, en we hebben zeker niet alle misvattingen uit de wereld geholpen, maar we hebben kranig ons best gedaan...
Op de middag was er een persconferentie (met 1 hele journalist!) waar onze gouverneur kwam spreken en ook wat pleegouders en zo. Denk er eens over na of je geen pleegouder wil worden!

Ik heb een hele dag foto's gemaakt. Ik heb nadien een heleboel foto's bewerkt, maar ik zie al lang niet meer wat goed is en wat niet. Soms heb ik de neiging om te gaan overbewerken, en dan doe ik, volgens mij, meer kwaad dan goed. Maar ik zie het echt niet meer. Er zit op sommige foto's ook wel wat ruis, maar dat stoort me eigenlijk niet zo.
Enfin, hieronder toch enkele impressies van onze pleegzorgdag..
update: in het persbericht is blijkbaar een foutje gekropen want er staat dat de medewerkers van Randstad pralines en folders op straat hebben uitgedeeld... Niet dus hé! Dat waren wij! Medewerkers van diensten voor pleegzorg!

4 opmerkingen:

Stijndc zei

Fantastisch dat er mensen zijn, die zich daar zo voor inzetten.

T* zei

Pleegzorg...Een nobele zaak. Ik heb het al een aantal keer overwogen, maar het emotionele aspect schrikt me soms af, zowel voor het kind als voor ons. Als je je teveel gaat hechten, of omgekeerd..als het botst. Veel vragen hé. Maar k'blijf het ongelooflijk schoon vinden dat je een kind 'in nood' een warme plek kan geven...

Caro zei

Het wordt hier in huis steeds rustiger omdat mijn kids een voor een op kot gaan, maar pleegzorg... Ik bewonder echt de mensen die dit met volle overgave doen. Maar ik denk dat je als pleegouder stevig in je schoenen moet staan want meestal krijg je de problemen op je bord die anderen misschien onbewust en vaak buiten hun schuld hebben veroorzaakt. Dat is even heel iets anders dan je eigen kinderen opvoeden die je van binnen en buiten kent.
Ik vind jullie actie nodig en bewonderenswaardig. Want er is altijd misschien die ene ouder te vinden die dit aan kan. Jammer ook dat jullie niet de aandacht in de krant hebben gekregen die jullie actie verdiende.

Liesbeth (collega) zei

Wij zoeken ook altijd pleegouders voor tijdelijke opvang. Misschien zijn jullie daar wel in geïnteresseerd?