zondag 4 januari 2009

De eerste ochtend van het jaar...

Ik ben nooit echt een fervent nieuwjaarsvierder geweest. Ik heb menig jaar aan de scheldekaaien naar het vuurwerk gekeken, maar vaak met heel wat bedenkingen: wat doe ik hier eigenlijk? Het is koud. Het is veel te druk. En dat vuurwerk. Tja...

Vuurwerk is niet meer hetzelfde als vroeger. Ik zeg niet dat het vroeger beter was, maar als kind kon ik er in verdwijnen en dat kan ik nu niet meer.

Ik herinner me vaag dat er in Antwerpen ooit een Spaans schip aan de kaaien lag. Ik weet niet meer waarom, maar toen het vertrok gaf het een groot vuurwerk. Ik was een jaar of vijf en ik stond met mijn moeder op de kaaien. Het was zo verbluffend dat ik er bijna bang van werd. De hele hemel zat vol vuur en ik zag sommige mensen geschokt onder de hangars gaan staan. Want ik denk dat het ook voor volwassenen zo indrukwekkend was dat ze er een beetje bang van werden. Het vuurwerk was overal; de hemel viel op ons hoofd. Mijn moeder kreeg een sintel in haar gezicht waardoor ze een tijdje met een brandwondje op haar kaak rondliep.

Zo is het dus niet meer. Ik heb ooit een paniekaanval gehad in de drukte. Ik zag het einde van de massa niet meer. Het was een massa volk die voortkroop als een reusachtig insect en ik zat er midden in, ik kreeg geen lucht meer en overal werden rotjes afgestoken, werd er met flessen gegooid en geroepen. En het vuurwerk trok op niks.

Nee, voor mij geen kaaivuurwerk meer. Ik besloot dit jaar vroeg te gaan slapen (met een baby in huis kan je ook moeilijk tot stukken in de nacht op de lappen gaan). Ik drink ook geen alcohol, dus een kater hoefde ik ook niet te vrezen. Ik ben vroeg opgestaan en ben een wandeling gaan maken met mijn fototoestel. Het was erg koud. De stad was om negen uur 's morgens al bijna helemaal opgekuist door de stadsdiensten. Maar hier en daar vond ik toch nog wat restanten van de feestelijkheden...

13 opmerkingen:

Caro zei

Mooie nieuwjaarsochtend momenten Ysabel.

steven zei

Heel sfeervol.
Die derde foto is echt super. De rechte lijn van de hekkens in combinatie met die draai van de kasseien, heerlijk!

feb zei

Is een heel mooie reeks die het nieuwjaarsochtend gevoel heel mooi weergeeft.

Gelukkig nieuwjaar trouwens.

Fielosophie zei

Je slaat de nagel op de kop. Als kind genoot ik ook zo van vuurwerk, nu is het slechts iets waar we met z'n alle wat naar staan kijken en er hier en daar een "ooh" geslaakt wordt omdat het verwacht wordt. En omdat er nu eenmaal iets gezegd moet worden om het in de lucht schieten van 1000 euro toch voor iets te laten gelden.

Oh, en de tweede foto is mijn favoriet...

Martine zei

Je weerzin van een massa kan ik helemaal volgen. Ook niks voor mij.

Steven Goovaerts (s.goovy) zei

Fijne beeldjes. Ikzelf laat het nieuwjaarsvuurwerk in Antwerpen ook steeds voor wat het is. Enkele dagen later kan je overigens in Mortsel naar het stadsfeest: gezelliger, veel minder druk en beter vuurwerk ;-)

Dikkie zei

Mooi reeksje! En een gelukkig nieuwjaar natuurlijk :)

Liesbeth zei

Ik ben als klein kleutertje eens wakker geworden van het vuurwerk, wenend, van angst. Maar ik herinner het mij niet als iets slecht, het is een mooie herinnering (één van mijn eerste).Ik vind het nog altijd wonderlijk. Ik heb mooie foto's gezien, maar ook een dt-fout;-)

ysabel zei

@ allemaal: merci allemaal voor de complimentjes! en die dt-fout heb ik nog niet gevonden liesbeth... Verdorie.

karen zei

Mooie foto's. Welke camera heb je ook weer? Vuurwerk, ik vind dat dat altijd tegenslaat eigenlijk. Juist, op reis een keertje, heeft het mij wel kunnen bekoren. Maar voor de rest..

Anoniem zei

Fijne wensen,

Xavier

ysabel zei

@ karen: ik maak mijn foto's met een eenvoudige canon 450D en een 18-55 lens. Ik wil graag een nieuwe lens, maar moet eerst nog leren wat wat betekent vooraleer ik iets kan gaan kopen...

Monique zei

Wat een leuk blog en je maakt hartstikke mooie straat/portretfoto's, vooral het standpunt en de DOF in de foto met het vuurwerk op de voorgrond en het standbeeld nog mooi zichtbaar is erg mooi! Nog bedankt voor je bezoek aan mijn twee logjes en je leuke reactie. Macrofotografie is verslavend, houd daar wel rekening mee ...! :) Groetjes, Monique