maandag 2 februari 2009

Zandmannetjes

In een leven waarin slaap een kostbaar goed is, waar altijd tekorten van zijn, was de zandmannetjesweg in Oostduinkerke een straat van hoop. Zandmannen wonen inderdaad aan de kust, lijkt me. Want daar is er zand.
Hoe ze eruit zien is mij wel altijd een raadsel geweest. Ik denk aan kleine kabouterachtige wezentjes met een grote neus. Maar misschien zit ik er wel helemaal naast.

Sinds de geboorte van Tadeusz, zo'n elf maanden geleden, heb ik menigmaal overwogen om een zandmannetje in te huren om bij ons af en toe met zand te komen strooien. Dat zou toch met dienstencheques te regelen moeten zijn, niet? Een zandmannetje zou in de eerste plaats mijn zoontje wat slaapzand in de ogen mogen strooien. En goed veel ook. Dat hij het er pas tegen de ochtend uitgeslapen heeft. En dan mag er bij ook wat zand geleverd worden. Want hoe later het wordt, hoe wakkerder ik mij voel. En 's ochtends plakken mijn ogen nog dicht...

Verder passeerden we aan de kust nog een kerk. Dé kerk. Ze trekt iedere keer weer mijn aandacht en iedere keer wil ik foto's maken, maar ik deed het tot gisteren nog nooit. De kerk wordt al een beetje een obsessie. Ze is vreemd en bruin en trekt mij in al haar lelijkheid erg aan. De reusachtige Jezus die er aan de voorgevel hangt is zo buiten proportie dat het griezelig is. De eerste foto ('s nachts) is om te tonen hoe reusachtig 'onzelievenheer' wel is. In de tweede foto (overdag) lijkt het voor mij net alsof hij de klok net weggegooid heeft, of hij reikt ernaar, of hij heeft ze net losgelaten en valt nu naar beneden...

6 opmerkingen:

Steven Goovaerts (s.goovy) zei

Ah, bekend terrein, al kende ik de Zandmannetjesweg nog niet. Ik heb in Oostduinkerke qua straatnamen altijd een zwak gehad voor de "Mooi Verblijflaan"

Karen zei

Haha, ik ga voor de klok loslaten

dipfico zei

ha, grappig.
Ik heb in Osstduinkerke veel zomers van mijn jeugd doorgebracht :-)

steven zei

Haha, heel grappig dat klok loslaten. Zeker als je ziet waar hij op gaat vallen. Ouch!

Annelies zei

Ik heb je een stokje toegeworpen. Kom vlug kijken op m'n blog.

Yves zei

Ik denk dat ze in Oostduinkerke gewoon duidelijk willen maken dat de zandmannetjes weg zijn, maar dat ze per vergissing de 2 woorden aan mekaar geschreven hebben op dat bord.
Dat doet me denken aan die ene Oostduinkerkenaar die eens naar Calais aan de noordfranse kust wou gaan, maar meteen rechtsomkeer maakte toen hij het bord 'Pas-de-Calais' zag.
Lieve tekst bij de foto !

Hallucinante en intrigerende kerkgevel. Mooi opgemerkt.