maandag 18 augustus 2008

Gaan werken met twee borsten

Gisteren voor het eerst in vijf maanden weer eens gaan werken. Het is een andere wereld waar ik weer intuimel. Weer echt werken, weer teamvergadering, weer collegiaal gebabbel, en zo vanalles...

Na vijf maanden ga ik voor het eerst een hele dag zonder baby op pad. Voelt vreemd. Ook omdat mijn borsten zich een hele dag stilletjes aan vullen met melk. Als ik naar huis mag staan ze op ontploffen. Thuis moet dat kind drinken. Of hij nu dorst heeft of niet.

Borstvoeding is niet te onderschatten. O wee degene die er minachtend over doet of het vanzelfsprekend vindt!

  • Het is ten eerste helemaal niet zo makkelijk als het eruit ziet. Die eerst dagen na de bevalling zijn zeker niet zo vanzelfsprekend. Het gaat helemaal niet vanzelf.
  • Het doet vaak gewoon pijn. Ontstekingen en kloven zijn maar een deeltje van het lijden.
  • Het is wel erg handig, maar het melkkoe-gevoel is zeker aanwezig. Ik voelde me regelmatig gewoon gebruikt. Zo'n baby is behalve schattig, ook gewoon een kleine parasiet.
  • Afkolven is heel erg saai. En het melkkoe-gevoel is dan helemaal compleet.
  • en als je wil stoppen met borstvoeding: die borsten willen daarom niet per se stoppen! Die blijven nog een hele tijd melk produceren. Ik geef 's morgens en 's avonds nog borstvoeding, dus het is nog niet helemaal gedaan, maar het is weer een nieuwe fase. Het is een soort afbouwschema. Maar dat is al erg genoeg.
Zij die mij kennen weten dat ik regelmatig in de clinch ga met mijn borsten. Ik vind het maar lastige klieren, stomme uiers. Dat baby's er nog iets in zien tot daartoe, maar wat mannen erin zien, heb ik nooit zo begrepen.

Ziezo. Die frustratie is er weer even uit. ik wilde eerst gewoon iets over 'terug gaan werken' schrijven, maar al doende kwam ik toch weer op die borsten uit. de melkmachine...

9 opmerkingen:

JeMaMuse zei

Respect! Effenaf...

klaproos zei

:-))
ik geniet van dit geschrevene, en deel je mening:-)

groetjes klaproos

Karen zei

Je stelt het zo aantrekkelijk voor ;) . Maar ooit ga ik het toch ook proberen

ysabel zei

@ jemamuse: danku. Ik kan het soms gebruiken.

@ klaproos: blij dat ik niet alleen ben.

@ karen: ik wil je zeker niet ontmoedigen. Het is een hele ervaring en het is heel vaak ook heel mooi, intiem en leuk. Iedereen zou het minstens een keer gedaan moeten hebben. Ook de mannen...

steven zei

Die afkolfmachine herinner ik me nog. Mijn vrouw heeft ook borstvoeding gegeven (voor de drie kinderen nog wel) en zelfs nu nog (2 jaar na de laatste sessie) kan het huilen van een wildvreemde baby een effect hebben op haar borsten. Ik heb ze echter nooit als uiers omschreven. Klinkt wel aantrekkelijk ;-)

Enfin, nog veel succes, ik herinner me ook nog heel goed dat dat afbouwen niet zo evident is.

Ake zei

Respect, Ysabel!
Ik ben na 6 weken gestopt, mijn studie begon weer en tussen je medestudenten met een leknat t-shirt staan vond ik maar niks.

En als ik héél eerlijk mag zijn, ik vond het een opluchting er mee te stoppen. En dat mijn vriend dan ook eens een nachtshift kon doen zonder dat ik de volgende ochtend met steenharde borsten opstond vond ik ook een goeie reden ;-)

MJ zei

veel moed met een dubbele taak!

JeMaMuse zei

Mah meid, om eerlijk te zijn, ik was gewoon laf, vrees ik - 2 kindertjens en 2 keer flesjes gegeven.

Spijt? Neen. Gevoel van gemis? Mmmm, misschien wel. Maar 2 keizersnedes tellen dan ook niet "voor echt" zeker? :-)

Dus: heel graag gedaan en je bent gewoon goed bezig! Wasdanu!?

Miss Puntkomma zei

Hier ook nog een melkmoeder, bijna zes maanden na de bevalling. De eerste twee maanden waren hel.Echt. De derde ging en vanaf de vierde begon ik het tof te vinden, dus wou ik nog niet direct stoppen. sinds vorige week werk ik terug, dus we zullen zien hoelang de combinatie vol te houden is. Afkolven doe ik niet meer, te veel gedoe.