zaterdag 23 augustus 2008

Breda

Iedere twee maanden rijden Sven en ik naar Breda. Voor sigaretten. Het lijkt vreemd, maar er is een uitleg voor. Wij roken (ik ben nu anderhalf jaar gestopt, maar beschouw mezelf nog steeds als roker) namelijk Natural American Spirit. Dit is een sigarettenmerk dat er prat op gaat 100% additiefvrij te zijn. Er worden dus geen verslavende sauzen aan de tabak toegevoegd, geen sneller-opbrand-dingen, geen suikers. Jammer genoeg worden deze sigaretten niet in België verkocht en moeten wij op regelmatige basis naar Nederland. Ze zijn een beetje duurder dan de sigaretten in België, maar dat hebben we er graag voor over...

Gisteren was het weer zover. Ik ben niet echt gek op Breda, maar het is soms toch wel een leuke uitstap. Nu was de Onze-Lieve-Vrouwe-Kerk gratis toegankelijk. Er waren een aantal kunstenaars de kerk aan het inrichten voor een of ander kunstproject. Het was een vreemd sfeertje. Enerzijds kerk, anderzijds kunst. Het was leuk om er een aantal fotootjes te maken...

Ik heb de naam van de kunstenares met de opgezette beestjes niet genoteerd. Beetje dom natuurlijk...

Ik heb ondertussen ook geleerd hoe ik mijn fototoestel zowel in raw als in jpg moet laten werken. Thuis oefen ik dan wat. Maar ik krijg de raw-bestanden zelden goed. Af en toe is de raw-foto beter dan de jpg, maar ik doe toch echt iets fout, denk ik... Ik bewerk de rawbestanden in Picasa, en daar lijken de opties erg beperkt. Van bovenstaande foto's is alleen de eerste een raw-bestand. Het groen kwam er beter uit.

6 opmerkingen:

debeeldenplukker zei

Voor betere resultaten zal je toch naar een ander fotobewerkingsprogramma moeten uitkijken vrees ik. Zoals Photoshop Elements waar ze nu aan versie 6 zitten.

chateaubrys zei

picasa is niet erg geschikt om raw-bestanden mee te bewerken.

Anoniem zei

Inderdaad Picasa is niet meteen een goeie raw convertor, je kan ook eens kijken naar Lightroom of inderdaad Elements (is een behoorlijke goeie en betaalbare all-in-one).

ysabel zei

@ debeeldenplukker en febsblog: ik heb photoshop elements 6.0 op mijn laptop staan en volgens de handleiding zou ik er raw-bestanden mee moeten kunnen openen, maar hij wil dit niet doen. Hij zegt dat die CR2-bestanden niet geopend kunnen worden. Ik ben er dus nog niet uit. Wel bedankt voor de tips! Ik zoek verder naar de oplossing. grr.

Ake zei

Misschien heb je de juiste update niet om je CR2 bestanden te kunnen openen? Als je een nieuwe camera hebt is het vaak mogelijk dat je nog een extra plug in moet installeren. (BIj Photoshop toch).

Het is maar een ideetje...

steven (gekiekt- zei

Zoals Ake zei, je zal wellicht je RAW-programma moeten updaten (te vinden op de site van Adobe). Het kan soms wel gebeuren dat je camera te recent is. Zo kon ik mijn 40D raw-bestanden niet meer bewerken in PS CS2 zelfs niet met de meest recente update.
De software die je bij de camera krijgt is doorgaans ook wel goed, misschien dat eens proberen.