zondag 25 januari 2009

Tussengezichten

Dinsdag was het op het werk ons traditionele nieuwjaarsetentje. We trekken dan namen en kopen cadeautjes van vijf euro. Nadien gaan we dan ergens eten. Ik maak altijd een hele hoop mislukte foto's die elk jaar ook verdacht veel op die van het jaar ervoor lijken. Maar er zijn altijd wel een of twee foto's die het bijhouden waard zijn. Dit jaar leverde het een paar grappige gezichten op... Ik heb een theorie over 'tussengezichten'. Er zijn mensen die altijd slecht op foto's staan. Ze hebben net hun ogen dicht, of half dicht, of ze zien er altijd vreemd uit. Voor mij zijn dat tussengezichten; de gezichten die tussen twee gelaatsuitdrukkingen inzitten. Als je van een lach naar een frons gaat, wat zit er dan tussenin? Dat zijn die mislukte foto's. Sommige mensen hebben meer tussengezichten dan anderen. De weg van de ene uitdrukking naar de andere is bij hen langer, of qua fysionomie complexer. Ze hebben meestal pech als de camera klikt.

In foto één zie je Ann. Ann heeft veel tussengezichten, maar dit is er geen van. In foto twee zie je Elke. Dat is absoluut wél een tussengezicht. Dronken was ze immers niet...

Het was een leuk feestje en de collega's zijn super.

8 opmerkingen:

LAMP (hobbyfotograaf) zei

Je moet wat kennis hebben niet enkel van fotografie maar ook van psychologie...

Ik heb hte vak (?) ooit een moeten studeren (Gezinswetenschappen)... Met die (theoretische) wijsheid in petto zou het beslist een uitdaging kunnen zijn om een fotoreeks "gezichten" te maken van één en dezelfde persoon...
Alvast een paar mooie momenten vastgelegd
Gr
Lamp

Karina zei

Tussengezichten. Een interessante theorie. Ik had het zo nog niet bekeken maar het klopt volledig. Ik ken er ook zo een paar (o.a. mijn echtgenoot).
Een trucje dat ik in China heb zien gebruiken is (kan enkel bij geposeerde portretten): je laat je model de ogen sluiten en een fractie van een seconde nadat je hebt gezegd 'ogen open' maak je de foto ... zo heb je gegarandeerd altijd een volledig open blik.

Liesbeth zei

Mijn tussengezicht heeft het gelukkig niet gehaald. Was natuurlijk ook niet echt een tussengezicht.

yab zei

Vinden jouw collega's dat eigenlijk leuk dat je hen zo online plaatst? De tweede foto is er typisch eentje die ik zou verwijderen uit een reeks. Er vanuit gaande dat niemand graag lelijke foto's van zichzelf op het wereldwijde web ziet staan.

ysabel zei

@ yab: ik heb het hen op voorhand gevraagd. Ze stonden er niet voor te springen, maar ze waren ook niet tegen. Elke (die van foto twee) kon ermee leven omdat ze er gewoon stom opstaat en je kan er niet uit afleiden dat ze lelijk is (wat ze ook niet is). Ik twijfel nog een beetje of ik ook twee geslaagde foto's van hen erbij moet zetten...

Anoniem zei

Schitterende tussengezichtentheorie! En niet slecht dat je het 'weer goed maakt' met een tweede portret van beiden! ;-)

elke zei

die tweede foto is van mij, maar ik kan wel tegen een stootje, vooral op foto. Vindt het eigenlijk ook best grappig. Toch merci om die ene mooie foto van mij ook te plaatsen.

Anoniem zei

Tussengezichten. Dat is nog es iets voor Ghostshot.