dinsdag 30 december 2008

Terugblik op verworven kennis

Het klassieke terugblikken op het einde van een jaar. Het is voorspelbaar, typisch menselijk. Als ik terugkijk op 2008 dan zal het voor altijd het jaar van Tadeusz zijn. Het jaar dat mijn zoontje geboren is. Maar ook het jaar van de naaimachine, van de verhuis naar het zuid. Ik heb dit jaar veel bijgeleerd, veel om te onthouden. Mijn hoogtepunten/terugblikkingen/lessen:

Over bevallen:

- Bevallen doet inderdaad zoveel pijn als ze zeggen. En als ze beweren dat je het direct vergeet van zodra je je kind in de armen krijgt: geloof ze niet. Het is niet waar. Je vergeet het niet.
- Het is erg vreemd om een levend brokje uit je schoot te zien vallen.
- Een van de grote taboes in deze samenleving over bevallen: aambeien/het speen. Ze zwijgen er vaak over, maar dat wil niet zeggen dat het niet bestaat. Voor mij zit dat qua pijn in hetzelfde lijstje als bevallen. Pure horror. Serieus.

Over kinderen:
- Leven zonder slaap is mogelijk.
- Je eigen kind is altijd het mooiste. Ook objectief gezien.
- Potjesvoeding smaakt walgelijk.
- Snot uit zo'n klein neusje prutsen is een helse klus.

En verder:
- Verhuizen met een verhuisfirma is leuker dan eigenhandig. Zeker als er mannen bijzitten.
- Vloerverwarming is tof.
- Tv sucks.
- Naaien met een stikmachine is moeilijk maar ook wel heel plezant. Van naaien is speldjes steken, patronen overnemen en stof knippen het moeilijkst, vind ik.
- Bloggen werkt inspiratieverhogend.

Dat 2009 een mooi jaar moge worden...

Negen maanden

In de negen maanden dat Tadeusz hier op aarde is heb ik al een berg filmpjes van hem gemaakt. Maar zo, los van elkaar, stellen die filmpjes bijzonder weinig voor. Ze zijn om te beginnen al van slechte kwaliteit (ik kan met mijn klein 'kodakske' toevallig ook een beetje filmen) en het is moeilijk om de typische babyfilmbeelden in een originele vorm te krijgen. Ik zit dan bovendien ook nog als een debiel te knoeien op het nog veel debielere microsoft moviemaker, een basisprogrammaatje dat gebruiksvriendelijk is, maar al tilt slaat bij drie verschillende beelden op de tijdslijn. Gelukkig hebben we binnenkort een operatieve mac in huis en daarmee zou film bewerken toch een ietsiepietsie beter moeten kunnen gaan. Ik ben benieuwd... Maar in afwachting, geen kunst dus, maar gewoon banaal: Tadeusz in zijn eerste negen maanden. Ik ben natuurlijk een moeder hé, en die heeft niet veel nodig om de kunst in het kind te zien.

maandag 29 december 2008

Lelijk boompje

Ik trof vanmiddag deze kerstboom aan in een café in de buurt. Ik vond dat hij in aanmerking kwam voor de prijs voor de lelijkste kerstboom. En zijn scheve punt maakt het af.

Beeldbuiseffect

Tv kijken is een kunst. Ik beheers die kunst niet. Wij hebben al jaren geen kabelaansluiting meer. Eenmaal dat het glazen monster opstaat word je erin meegesleurd, vreet het alle overschietende tijd gewoon op, en het laat mij meestal achter met een leeg, lelijk gevoel van zinloosheid. Wij huren regelmatig een film. Een film heeft tenminste een duidelijk begin en een einde en heel soms nog een menuutje met wat extra's, maar de tijd van de dvd is beperkt. Je verliest er nooit een volledige avond mee.

Maar door de verhuis zitten we nu wel ongewild gevangen aan de beeldbuis. De kabelaanlsuiting van de vorige bewoners is nog niet afgesloten. En dus kijken we tv. Het lukt allemaal nog redelijk goed. Er zijn avonden dat we de tv niet opzetten, of pas om 23.00u en dan is de schade nog overzichtelijk. Maar er zijn ook dagen dat ik van het ene duffe programma in het andere rol, van een slechte halve film in een slechte reclame die ik al vijftig keer zag, en dat gaat maar door en door en door.

Er valt me ook iets op. Een tv-kijkend mens kijkt naar anderen en dat worden dan al gauw bv's. Het fenomeen bv is toch iets erg vreemd. Ik las bij pietel een post over Thomas en Siska, glazenhuismensen of zoiets, ik ken ze niet. Hij had ze gezien in de delhaize en was daar redelijk enthousiast over geworden. Ik begrijp het fenomeen wel, maar het is toch wel bizar. Omdat iemand op het scherm verschijnt wordt hij plotseling interessant. Mijn schoonmoeder woonde een tijdje geleden nog op het Zuid, en blijkbaar niet zo ver van meneer Marcel Vanthilt, want we hoorden regelmatig een spectaculair verhaal over Marcel. Dat hij was gaan wandelen met zijn hond. Dat hij in de richting van den Hopper was gelopen. Dat hij een uur later was teruggekomen. En over zijn bloembakken. Alle bewegingen van Marcel worden door heel wat buurtbewoners opgetekend, vermoed ik.

Als ik enige bekendheid zou hebben dan betekent dat dat vrouwen meer naar mijn gat zullen kijken om er hun eigen gat aan af te meten. Ik zou gekeurd worden op de dikte van mijn borsten (en daar hebben jullie toch al enig idee van), op de kleur van mijn jeans, op het precieze aantal van mijn grijze haren, enz. Slecht gezind buitenshuis? Dat zou mijn imago drastisch kunnen aantasten... Ik moet er niet aan denken.
En hoe komt dat allemaal? Door die tv. Heel simpel. De tv maakt dat we wildvreemden plots interessant gaan vinden. Het gewicht van ons eigen leven is - in verhouding met dat van de bv's - altijd minder. En als we naast een bv staan dan zal hun glans een beetje op ons afstralen. Of zo.

Behalve een tijdverslindend ding, bovendien foeilelijk, is een tv ook een soort 'ontwaarder' van de creativiteit en zelfwaarde. Er zijn mensen die het apparaat wel de baas kunnen, maar ik kan het niet en het hoeft voor mij ook niet. Ik lees wel een krant voor het nieuws, ik huur een filmpje, ik leen wel eens een serie van een vriend of iemand neemt een documentaire voor me op. En voor de rest interesseert het me niet of Marcel Vanthilt nu nieuwe schoenen heeft, of Andrea Croonenberghs volle melk drinkt of halfvolle, of dat Jean Blaute over zijn nestel is gestruikeld. En ik kies zelf hoe ik mijn vrije tijd invul. Ik heb de tv er niet voor nodig. Hopelijk hou ik het vol tot de kabelmaatschappij de kabel komt afsluiten.

vrijdag 26 december 2008

Kerstmis

Kerst, dat wordt bij ons niet echt gevierd. We gaan wel eten bij mijn moeder, maar dat is het dan wel. En we gaan wel vaker bij mijn moeder eten, dus speciaal is dat niet. Geen schoonouders, geen neven en nichten, tantes of nonkels. Wij hebben gewoon een vrije dag. Ook dit jaar was het eenvoudig.
Mijn moeder had het plan om mijn fantastisch lief, Sven, eens in te pakken met het schaken. Een misvatting. Sven pak je niet zomaar even in als in een gezelschapsspelletje. Veel gesteun en gezucht van harentwege. Een beetje gemopper en gejammer. En echt lang duurde het niet. Maar het was wel gezellig.

dinsdag 23 december 2008

Hoefgetrappel

Ik woon nu op hét Zuid. Daar is het Museum voor Schone Kunsten. Ik vind het een geweldig gebouw, maar het zijn vooral de paardjes die mij altijd het meest bevallen.
Vroeger hingen er aan de vlaggenmasten ook echt touwen (ik weet niet of dat nu nog zo is), en als het waaide dan klapperden de touwen tegen de vlaggenmasten. Ik heb ooit een lief gehad en die dacht in zijn kindertijd dat dat geluid het getrappel was van de paardjes die bovenop het museum stonden. Ik heb dat altijd een erg poëtische gedachte gevonden en als ik dat geluid nu hoor, dan is dat voor mij het hoefgetrappel van de paardjes. Wat anders?

Ze hadden het vandaag in een speciaal geel licht gehuld. Ik weet niet voor welke reden. Ik had mijn (nieuwe) statief natuurlijk niet bij...

Het kleurverschil onstond doordat ik met mijn witbalans heb zitten spelen. Dat geeft speciale effecten. Bij de bovenste foto stond de witbalans op neonlicht...

maandag 22 december 2008

Bloggers

Als ik door de stad loop zie ik tegenwoordig heel wat mensen met fototoestellen. Zo van die zwarte bakjes, die groter zijn dan de banale speelgoeddigitaaltjes. Ik vraag me dan telkens af: zou het een blogger zijn? En wie zou het dan zijn? Van sommigen heb ik al foto's gezien, maar dat betekent niet dat ik hun gezichten zal herkennen. En wat dan nog? Loop ik dan op persoon x af, vrolijk brullend: "heey, beste Caro!" of "Dipfico!" ofzo. En dan? "Hier is ysabje van 'mijn kleine wereld'?"
Maar vorig weekend was ik aan de zee en nadien reageerde s.goovy (Steven Goovaerts) op mijn post dat hij er ook was. Niet dat ik mert iedere blogger per se wil bonden of rare dingen bespreken, maar het zou toch leuk kunnen zijn moesten ik sommigen kunnen herkennen. Dan zou er een geheimzinnige knipoog kunnen zijn, een fijne glimlach of een onopvallend knikje. En dan zou ik nadien naar hun blog surfen en dan zou ik de resulaten kunnen zien...
Een pin, of een pluimpje in de hoed, een geschilderde B op het voorhoofd, eender wat. Het zou een geheim merkteken zijn, iets dat alleen insiders kennen. Misschien moet ik er eens diep over nadenken en een ontwerp insturen naar een of andere sympathieke blogcommissie. Als die zou bestaan...

Campo

Op de dag van de verhuis maakte ik ook de laatste foto's van het oude huis. Het nieuwe huis moet nog in beeld gebracht worden. Maar zo ver zijn we nog niet. Het is nog teveel chaos. En binnen, toen de zon heel even tevoorschijn kwam...

zaterdag 20 december 2008

zebra

Ik was onlangs in de bibliotheek Permeke op het de coninckplein. En er liepen zebra's in de tuin!

woensdag 17 december 2008

Mijn oogappel

Omdat het zo lang geleden is dat hij hier nog eens figureerde. Omdat hij zo lief kan zijn. Omdat zijn schattigheid zijn gehuil kan overstemmen.

dinsdag 16 december 2008

Verboden te parkeren

Het heeft wel iets, vind ik. Het is een raar zicht, zo'n groot geschilderd verkeersbord. Een beetje grappig ook, want er valt totaal niet te parkeren omdat er overal paaltjes staan.

Het is trouwens een vluchtweg naar/van de nieuwe stadstunnel in de buurt...

zondag 14 december 2008

Ontspanning in Nieuwpoort-Bad

Ondanks alle onuitgepakte dozen, de alomvattende chaos in het nieuwe huis, de ongestructureerdheid van het tastbare leven, zijn Sven en ik toch naar zee gegaan dit weekend. Het was redelijk onmogelijk om nee te zeggen tegen mijn schoonouders. Sven was immers jarig. En als ze hun kleinzoon Tadeusz dan kunnen zien zijn ze helemaal gelukkig.
Het huis moest dus maar wachten (ik pieker ondertussen wel voort: die kleerkast kan daar en dan kunnen onze badhanddoeken daar. We moeten nog dozen gaan kopen om die en die prullen in op te bergen, ik vind dat de salontafel niet meer passen in het geheel enzenzenz.) Oostduinkerke is heel ver weg van Antwerpen en dan lijken de problemen ook wat verder weg. Ik heb dus maar geprobeerd om onbezorgd fotootjes te maken toen we gingen wandelen in Nieuwpoort. Ik vond het leuk.

Ik denk niet dat er ook maar eentje scherp is, maar het was zo leuk om ze bezig te zien. Zo vrij en zo brutaal die beesten... de mensen die ze lokten waren door het dolle heen. Genieten, zo'n ontmoeting met het 'wilde'. Ik ben al menig hond dankbaar geweest. Ze helpen me om mensen te durven fotograferen. Een baasje is meestal bereid om zijn hond op de foto te laten zetten. En zo overwin ik mijn angst soms. Ik was niet de enige met een fototoestel daar. Sommigen komen met het grof geschut. Het statief over de schouder. En daaraanvast... Op het einde van de pier staat het vol met stoere vissers. Ze halen maar kleine visjes op, en ze nemen soms minder stoere houdingen aan. Een soort vogeltjesdans lijkt het wel. Maar hij zoekt gewoon zijn stoere lucifers, denk ik... Op de pier hebben mensen de dopjes van hun frisdrankflesjes over de nagels van het hout gedwud. Het geeft een kleurrijk zicht.

donderdag 11 december 2008

Rush

Er is iets mis met mij. Hoe later het wordt op een dag, hoe minder zin ik heb om te slapen. Zo is het altijd. Hoe moe ik ook ben. Ik heb de beste invallen na twaalf uur 's nachts. En iedere dag opnieuw neem ik mij voor om vroeg te gaan slapen. Ik verlang de hele dag naar slaap. Tot de avond valt. En dan ebt dat verlangen weg. Dan zie ik de onbeperkte mogelijkheden van de nacht.

Een gelijkaardig fenomeen doet zich ook voor op het werk. Ik werk een hele dag rustig door, ik heb werk genoeg. Maar in de laatste twee uurtjes van de dag begin ik nog een paar verslagen, poppen hyperbelangrijke to-do-lijstjes in mijn hoofd op en moét ik nog twaalf noodzakelijke telefoons doen. Bovendien voel ik op zo'n moment ook de drang en het enthousiasme om het effectief uit te voeren. Ik werk bijna altijd langer dan ik gepland had.

Als ik op een vrije dag alleen maar naar de ziekenkas moet en waspoeder wil kopen dan is er een grote kans dat het een fiasco wordt. Geen waspoeder bijvoorbeeld. Maar als ik op het werk wat vroeger stop om pakweg half vier, ga ik nog naar de ziekenkas, naar de slager voor vlees, naar de bioshop voor biogroenten, breng ik de boeken nog binnen in de bib (én neem ik ineens nog wat nieuwe mee), haal ik de kleine van de crèche én ga ik tanken in het goedkoopste naftstation in de provincie.

Je zou kunnen beweren dat ik best presteer onder druk, dat ik stress nodig heb. Maar het heeft vermoedelijk vooral met de uitdaging van de tijdsdruk te maken. Het kan een kick geven als ik nog zestien dingen gedaan kan krijgen terwijl een normaal mens twijfelt of hij tijd heeft voor twee. Maar daar houdt de pret dan wel op. Het is verschrikkelijk vermoeiend. En waarom begin ik er niet gewoon vroeger mee? Blijkbaar ben ik het productiefst als ik geen tijd heb. Als mijn tijd op is, dan heb ik de beste ideeën en doe ik het meest. Ik ben eens benieuwd wat ik allemaal nog zal doen als ik op mijn sterfbed lig...

Ik had nu toch liefst in mijn bed gelegen precies. En morgenvroeg waarschijnlijk nog veel liever. Verdorie.

woensdag 10 december 2008

Particolare

Ik woon nu dus op het Zuid. Ik ben niet echt een fan van het Antwerpse Zuid, maar goed, 't is dicht bij de crèche en als tijdelijke uitvalsbasis is het wel oké. Ik neem de opgeblazen 'trendynessigheid' er dan maar bij.

Ik ben wel erg blij met de Particolare in mijn nabijheid. Particolare is een klein eetzaakje met Italiaanse gerechten. Veel authentieke pasta (ze hebben een stukje Italië in hun keuken staan), lekkere koffie, en een vriendelijk ontvangst. Als ik geen zin heb om te koken haal ik daar iets op. Als ik zin heb in een lekker gegrild Italiaans broodje 's middags, weet ik mijn weg ook wel te vinden. Een aanrader voor mensen uit de buurt die gewoon lekker willen eten voor een betaalbare prijs bij fijne mensen.

Update: misschien nog wel even vermelden waar het is! Kasteelstraat 57, 2000 Antwerpen, op het pleintje aan de leien...

dinsdag 9 december 2008

Brons

Gisteren stond er (in mijn nieuwe buurt) een standbeeld op de stoep. Het drentelde wat verloren rond, deed heel gewoon. Alsof het ergens op stond te wachten...

maandag 8 december 2008

Het leven is verplaatst

Het heeft eventjes geduurd, maar ik ben terug. De verhuis heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Zo gaat dat meestal met verhuizen. Van de ene doos in de andere tuimelen, vloeken omdat ik mijn tandenborstel wel gevonden heb, maar de tandpasta niet (waarom steken die niet in dezelfde doos?!). De keukenhanddoeken wel weten zitten, maar ze zitten in de doos daar achter die stapel andere dozen. In de nieuwe kleerkast steeds de verkeerde deur opendoen en alle dagen opnieuw op zoek naar mijn onderbroeken.
Bovendien haalt zo'n verhuis de verschillen in karakters wel wat naar boven. Ik ben iemand die nogal heftig te werk gaat. Snel, efficiënt, eerst de grote delen op hun plaats, nadien zullen we de details wel invullen. Mijn lief Sven is totaal anders. Die wil alles ineens op de juiste plek en nadien niks meer moeten verzetten. Hij beschouwt de verhuis ook als een mogelijkheid om alles eens proper op te kuisen. Sven is traag, grondig en geduldig. Een andere werkwijze dus. Ik voel mij dan makkelijk afgeremd door al die details, en hij voelt zich opgejaagd. Na wat puzzelen aan een planning komen we er wel uit en slagen we erin om onze karakters ten goede aan te wenden en gebruik te maken van ieders kwaliteiten, maar eenvoudig is dat niet...

En dan is daar nog het lege huis. Nu leeg, verlaten en donker. Zo blij dat het leeg geraakt is! Het heeft iets triest nu. Zo hol. Ons leven is er gepasseerd en doorgegaan. Nu is het er weg.

Ik ben blij dat ik terugben. Ik heb er weer zin in!